Preturile mondiale ale carnii isi vor reveni in 2010, dupa un recul de 8% in 2009, in ciuda previzionarii unei cresteri a productiei, estimeaza FAO.
Perspectivele sectorului carnii sunt mai “luminoase” in 2010, fata de 2009, pe masura ce marile economii se intorc la o crestere prozitiva, arata FAO intrun raport recent.
Preturile carnii de vita si de porc vor avea un moment bun in acest an, o data cu revenirea din criza economica care a traversat globul in 2008 si 2009.
Se asteapta cresterea productiei in 2010, mai ales pe seama avantului relativ puternic al productiei de carne de porc si de pasare. Productia mondiala de carne se va ridica la 286 mil tone, de la 281,6 in 2009, adica un plus de 1.6%.
Cu toate acestea, sunt putine semne de revenire ale productiei globale de carne de vita. Ciclul mai scurt din sectoarele porc si pasare face ca acestea sa raspunda cererii mai repede decat carnea de vita, datorita faptului ca septelul bovin continua sa restrictioneze productia in 2010.
In acelasi timp, cererea de import la toate carnurile isi revine, comertul crescand cu 2,5% la 23,7 mil t, iar consumul per capita va avansa usor, odata ce previziunile de crestere a veniturilor devin realitate.
Productia de carne vita, restrictionata
In ciuda perspectivelor economice mai bune in 2010, sectorul bovin va continua sa fie sub presiune, deoarece productia globala scade la 64 mil t.
Previziunile sunt negative pentru SUA si Canada, in timp ce cresterea efectivelor in Brazilia pune această ţară intro pozitie favorabila extinderii productiei.
Castiguri modeste se asteapta in Australia, in timp ce scaderea efectivelor din Rusia va duce la caderea productiei.
O scadere in continuare a productiei chineze va rezulta in contractia productiei totale a Asiei.
O atenuare a problemelor industriei o reprezinta estimarea ca preturile carnii de vita vor avea castiguri moderate in 2010, din cauza ofertei insuficiente fata de cererea in crestere, din cauza imbunatatirii economiei globale.
Continuă cresterea la carnea de porc
Producţia de carne de porc va creşte în 2010 cu 2%, peste cele 2% din 2009.
Producţia global totală este acum estimată la 108,7 mil t. Cea din China poate creşte moderat cu 3,6%, iar cea din UE se aşteaptă să aibă o refacere de 2%, fiind susţinută de preţurile mai mici ale furajelor.
Şi exporturile grobale se aşteaptă să îşi revină cu 4% in 2010, sustinute de creşterile exportului din Brazilia, UE şi SUA.
Hong Kong, Republica Sud Africană, Mexic şi Korea Sud îşi vor extinde importurile în 2010.
Carnea de pasăre în creştere
Totodată, producţia mondială de carne de pasăre va fi mai mare cu 3%, ajungând la 64 milioane tone in 2010, in urma perspectivelor unei reveniri economice globale şi a furajelor mai ieftine.
In SUA. Productia va creste cu peste 1%, dacă preţul furajelor nu va urca.
In Rusia, sectorul va beneficia in continuare de momentul favorabil, productia urcând cu 10% la 2,8 mil t,stimulată de investiţii în noi fabrici mari de procesare a cărnii de pasăre.
In China, se asteaptă un plus de 3% ajungând la 15,9 mil t, sustinută de o cerere mai dinamică.
Creşterea Braziliei îşi va relua expansiunea cu 4%, dar în UE productia ar putea stagna.
Perspectiva comerţului mondial in 2010 cunoaşte o expansiune uşoară de 2%. Livrările din Brazili s-au intensificat la sfârşitul lui 2009 şi dacă această tendinţă continuă, exportul din 2010 s-ar putea extinde cu 5%, susţine FAO.
Cu toate acestea, livrările din SUA sunt estimate a scădea din nou, deşi mai moderat, cu 4%, faţă de 7% în 2009.
Exporturile din UE nu sunt previzionate a creşte in 2010. Totuşi, în condiţiile unei stabilităti a stării de sănătate a animalelor, livrările din Thailanda ar putea creşte cu 9%.
Importurile crescute din Asia şi Orientul Mijlociu sunt aşteptate a compensa un declin anticipat al livrărilor către China, Japonia şi Rusia.
Preţurile internationale ale cărnii de pasăre nu sunt previzionate a se mişca din nivelul actual, deoarece creşterea producţiei poate fi suficientă pentru a satisface revenirea moderată a cererii globale.
(Meat International)
Pentru mai multe informaii utile legate de piata carnii puteti vizualiza INFO-CARN, buletinul informativ pentru luna Aprilie al ARC.
joi, 6 mai 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu